Začetni tečaj za pripravnika športnega plezanja – pomlad 2016

Pod okriljem Športno plezalnega odseka (ŠPO) Komenda je od aprila do začetka junija potekal tečaj za pripravnika športnega plezanja. Zbralo se nas je 12 novih znanj željnih plezalcev. Ob pomoči inštruktorjev in pomočnikov smo se na stenci v Planinskem domu v Komendi ob sredah in četrtkih popoldne oz. zvečer spoznavali z zgodovino in organiziranostjo športnega plezanja, etičnim kodeksom Slovenskih plezalcev in varstvom narave. Praktično smo spoznavali različne plezalne tehnike, vrvno tehniko (varovanje, prevezovanje, padci, spuščanje ob vrvi) ter različne načine vzpona. Ponovili smo tudi znanje naše prve pomoči ter se seznanili s tem kako pravilno in kvalitetno trenirati, kakšne so najpogostejše poškodbe pri plezanju in treningu in kako jih lahko preprečimo. Srečali smo se tudi s plezanjem bolderjev (nizkih sten) na Kravi v Kamniški Bistrici.

Novo pridobljeno znanje vrvne tehnike smo najprej preizkusili na visoki umetni steni v ŠPO Rašica v Šentvidu, nato pa smo poskušali čim več vaditi v naravnih plezališčih. Imeli smo srečo z vremenom, saj nas je skoraj vsakokrat pustilo čakati do zadnjih trenutkov v nevednosti ali bomo lahko plezali zunaj, ali bomo trenirali v dvorani. Na naše veselje je Markov stavek: »Vreme bo!«, največkrat res obveljal. Tako smo preizkušali res realen teren, ki velikokrat ni idealen in je na mestih tudi moker in spolzek – tako je bilo naše prvo plezališče zunaj – Kamnitnik. Prvo soboto v maju smo se odpravili na pravcat družinski izlet v Napoleoniko v Italiji, kjer smo poleg utrjevanja znanja varovanja in pravilnega vpenjanja, tkali nova prijateljstva in nabirali rdečo barvo, sestavljali puzzle in lovili nadobudne »male plezalce«, bodisi v skali ali poganjalčku.  V času tečaja smo svoje spretnosti utrjevali tudi v Preddvoru, kjer smo dali poudarek predvsem na pravilnem varovanju z različnimi varovalnimi pripomočki, plezanju in osvajanju novih smeri. V Turncu, pod Šmarno goro, pa smo nad ozkim stopniščem osvajali znanje varnega in pravilnega prevezovanja (enojnega in dvojnega) ter spuščanja ob vrvi. Ob vsem tem smo preizkusili tudi nevarni vstop in vso paleto različnih vozlov, ki so za varno športno plezanje eno-raztezanjih smeri nujni.

Vse manevre smo lahko na stenci trenirali po dogovoru tudi ostale popoldneve in večere. Svoje obnovljeno, pridobljeno in utrjeno znanje smo na izpitu v Evropskem plezališču dokazovali v soboto, 28. maja. Zjutraj smo se v Komendi dobili na kavi in pisnem preizkusu. Pokazali smo svoje znanje hitrega odgovarjanja in razločnega pisanja o zgodovini športnega plezanja, vrvni tehniki, potrebni plezalni opremi, dvojem preverjanju, prvi pomoči in položajih poškodovancev, pomenu kratice RICE, najbolj uspešnih Slovenskih in svetovnih plezalcih ter tudi o tem, kdo od znanih je že obiskal našo stenco. Ti veš? Po teoretičnem preizkusu smo se v konvoju vozil z vso potrebno opremo odpeljali v neznano. Namesto navigacijske naprave, nas je navigiral Anže. Prispeli smo v Evropsko plezališče, ampak ker se vsi niso držali konvoja, smo med iskanjem pravega parkirišča in mobilnega signala, nekateri že pokazali naše poznavanje v hitri in pravilni uporabi vozlov. Dobre volje smo pričakali še ostale in se nato z vso potrebno opremo, hrano in pijačo odpravili po poti do našega cilja – Nove Črete nad Vranskim. V zraku je bilo čutiti nestrpno pričakovanje, kako bo, nam bo šlo? Bomo uspeli pokazati naše znanje? Ali se nam bo kaj zalomilo? Razdelili smo se v 3 skupine po 4. plezalci, kjer smo inštruktorjem in pomočnikom pokazali naše znanje plezanja, prevezovanja, spuščanja ob vrvi in varovanja. Poleg tega smo se še malo pogovorili, nasmejali, pregnali nagajivo listje in poskrbeli, da so imeli Anže, Marko in Luka, vse kar so si zaželeli zgoraj nad/ob »štantih«. Prišli smo do točke, ki je najmanj prijetna… čakanja… Inštruktorji in pomočniki so na sončku staknili glave, tuhtali in modrovali. In smo dočakali. Vsak svoje, rezultate. Dobili pohvale, spodbude in komentarje, ki nam bodo pri nadaljnji poti naprej prišli še kako prav. Za piko na i, sta nam Anže in Luka pokazala še par koristnih manevrov in tako smo se skupaj odpravili novim zmagam naproti. Večina nas je osvojila že vse manevre in jih uspešno prikazala na Vranskem, posamezniki pa so nekatere še izpilili in jih pokazali inštruktorjem in pomočnikom v začetku junija v Turncu.

Poleg pridobljenega znanja za pripravnika športnega plezanja smo pridobili še veliko več. Dobili smo druščino nasmejanih in izzivov željnih soplezalcev, ki z veseljem vzamejo plezalke in ostalo opremo in gredo s teboj v steno.
Mika tudi tebe? Pridruži se nam!

Besedilo: Marta Jagodic (7.6.2016); Fotografije: David S.