Zgodovina in aktivnosti sekcije

Pohodniška sekcija Škrjančki je bila ustanovljena leta 2005. Sedaj že deseto leto uspešno deluje pri Planinskem društvu Komenda, iz katerega tudi izhaja. Ime smo dobili po pesmi o škrjančkih, ki smo jo radi zapeli v veseli družbi. Imamo več kot 50 članov iz Komendske, Cerkljanske in Kamniške občine.

Če želiš postati Škrjanček, moraš izpolniti pravila, ki smo jih postavili. Vsaj dvainpetdesetkrat v letu (kolikor je tednov v letu), vendar ne več kot enkrat na dan, se moraš iz doline povzpeti na Šenturško goro. Pot lahko prehodiš ali se na Šenturško goro povzpneš s kolesom. Na Šenturški gori pri gostilni Pavlin imamo vpisno knjigo, kjer beležimo pohode. Ob koncu leta vpisno knjigo pregledamo in pripravimo razvrstitev pohodnikov glede na število opravljenih pohodov.

Krst Pavleta

Šenturška gora se nahaja na nadmorski višini 666 metrov, na njo pa vodi več poti. Največ se pohodniki poslužujejo poti, ki jo je označil pokojni Milan Šinkovec, saj brez njega v Komendi ne bi bilo organiziranega planinstva. Najbolj pogosti pohodi na Šenturško Goro se začnejo na Jurčkovi Dobravi čez skalo, po Komendski poti in po Zaloški poti nazaj na izhodišče. Ta pot je dolga približno šest kilometrov z več kot s tristotimi metri višinske razlike. Veliko pohodnikov hodi iz Poženika, kjer vodi stara pot iz doline na Šenturško goro. Pot je malo krajša in zelo primerna za zimski čas ali hojo v slabem vremenu, saj greš po poti lahko tudi z dežnikom. Zelo zanimiva pot je tudi z izhodiščem v Šmartnem ali Glinjah, preko Kantele do kapelice, kjer se priključi na pot, ki vodi iz Poženika. Obstaja še nemarkirana pot, »ta srednja«, kakor ji pravimo, ki poteka med Komendsko in Zaloško potjo.

Šenturška Gora

Vendar tekmovalnost ni tako pomembna kot je druženje in počutje pri pohodništvu. Zato smo Škrjančki naredili program pohodov in prireditev, ki ga preko leta uspešno izvajamo:

Mačkov pohod

Začnemo kar s prvim dnem v letu, z Mačkovim pohodom. Namen pohoda je, da se znebimo nadležnega mačka po »prekrokani« novoletni noči. Na mačkov pohod smo hodili še pred nastankom Škrjančkov, ko nam je še pokojna Pepca na Šenturški Gori zjutraj skuhala zelje z žganci, zabeljenimi z domačimi ocvirki.

Mačkov pohod 2015 II

Zbor Škrjančkov

V januarju imamo zbor Škrjančkov, na katerem razglasimo rezultate pohodov in podelimo priznanja. Po večerji naredimo srečelov z dobitki, ki nam jih podarijo sponzorji in posamezni Škrjančki. Za posladek pa poskrbijo ženske z domačimi dobrotami.

V petek, 23. januarja 2015, smo imeli v gostilni Hram Gorjan na Gori pri Komendi jubilejni, deseti zbor Škrjančkov, na katerem smo razglasili rezultate pohodov in podelili priznanja pohodnikom na Šenturško Goro.

Priznanja Pokal Škrjančki 2015

Prdenov pohod

Na velikonočni ponedeljek imamo Prdenov pohod na Šenturško Goro. Kot na vseh pohodih se pot začne pri Marički, ki nas pogosti s kavico, zaseko in aperitivom. Sledi pohod na Šenturško goro, nazaj pa preko Prdena k Marički, kjer pojemo, kar je ostalo od velike noči. Namen pohoda je, da razmigamo in očistimo telo od velikonočnih dobrot.

Pohod Bosonogih na Šenturško Goro

Na drugo soboto v juniju organiziramo pohod Bosonogih na Šenturško goro. Letos bo že deseti. Pohod je zelo odmeven in dobro obiskan.

Start Bosonogih je na Jurčkovi dobravi, kjer se pri vpisu in startnini dobi majico Bosonogi, prigrizne kruh z zaseko in popije šilček kačje slince, da potem manj bode. Nato pa bosih nog po Komendski poti čez skalo na Šenturško Goro. Pot je pretežno gozdnata, le čez vas je asfaltirana cesta. Po kratkem postanku v okrepčevalnici Pavlin (pri Balež po domače) sledi fotografiranje in po Zaloški poti nazaj v dolino. Zberemo se zopet pri planinskem domu Milana Šinkovca na Podborštu, kjer nas čaka zaslužena malica. Nato Pavel Žvelc, ki je pobudnik bosonogih in Zoran Sodnik, predsednik planinskega društva Komenda, podelita medalje vsem bosonogim udeležencem. Najstarejši pohodnik, ki je po navadi star okoli osemdeset let, najmlajši, ki običajno šteje malo čez tri leta in najštevilčnejša družina prejmejo še dodatne praktične nagrade.

Bosonogi na ŠG

Gobov piknik

V juniju in po navadi še v septembru, ko rastejo gobe, imamo pri Marički v Zalogu gobov piknik. Gobovo juho skuhamo iz gob,ki jih naberemo Škrjančki ob poti na Šenturško Goro.

Gobe ob poti

Majčev pohod

Konec novembra je Majčev pohod na Šenturško Goro, ki je posvečen prvemu preminulemu Škrjančku Andreju Kvasu.

Trgatev grozdja in salamijada

V začetku oktobra imamo Škrjančki trgatev grozdja. Da ne bi imeli svoje vino samo Štajerci, Dolenjci in Primorci, smo tudi Škrjančki poizkusili narediti svoje vino iz okoliškega grozdja.  Na svetega Martina opravimo pokušino in ocenjevanje vin v Okrepčevalnici Marička v Zalogu pod Krvavcem. Pokušamo vina izpod Krvavca kot so Zaloški Matija, Brajdnik, Škarfnik in druga, vsako leto pa istočasno pripravimo salamijado, kjer pokušamo mesnine okoliških predelovalcev.

Martinovanje

Pohod od jaslic do jaslic

Ob koncu leta pa organiziramo še pohod od jaslic do jaslic, ki jih postavimo pred Božičem ob Komendski in  Zaloški poti ter pri kapelici na poti iz Poženika na Šenturško Goro. Prvi pobudnik za jaslice je bil Franc Štern, ki jih je postavil v kamenje, prineseno iz doline. Kamenje vsakih nekaj let preštejemo in do sedaj se jih je nabralo že čez 600.

Jaslice

Praznovanje jubilejev

Veselo vzdušje naredimo tudi na praznovanju jubilejev in odhodu v pokoj. Dogajanje popestrimo z raznimi skeči, šaljivimi igrami in za te priložnosti smo ustanovili celo ansambel Škrjančki.

Ansambel Škrjančki Ansambel Škrjančki 2

Seveda pa brez PD Komenda, sponzorjev, fotografa Rudija Ocepka in pomoči ostalih Škrjančkov, izvedba našega programa ne bi bila mogoča, zato se vsem zahvaljujemo. Vse, ki imate radi pohodništvo in rekreacijo v naravi, pa vabimo, da se nam pridružite, saj ste vsi dobrodošli.

Škrjančki pa smo zelo aktivni tudi v drugih društvih. Poleg PD Komenda smo dejavni člani še v turističnem društvu Komenda, društvu upokojencev in v ostalih društvih.

Zato upamo, da bomo še dolga leta hodili na Šenturško Goro in se imeli lepo v veseli družbi Škrjančkov.