Aktivnosti vodniškega odseka

Osnovna dejavnost društva in s tem vodniškega odseka je vodenje pohodov v gore. Pri tem je velika pozornost dana predvsem varnosti udeležencev na pohodih, osveščanju pohodnikov o varni hoji v gore, o potrebni opremi glede na zahtevnost pohoda, pravilni uporabi opreme, varovanju narave ipd.

Vodniki PD Komenda se redno udeležujemo usposabljanj, ki jih organizira PZS. S tem obnavljamo znanje in ohranjamo vodniške licence.

Vodniki PD Komenda sodelujemo tudi z OŠ Komenda Moste, kjer mentoricam šolskega planinskega krožka pomagamo pri organiziranju in vodenju otrok na pohode, ki so predvideni v planu šolske planinske sekcije. Odgovoren za vodenje Šolske planinske sekcije s strani društva je že od vsega začetka vodnik Peter Zmrzlikar.

Koledar pohodov

Vodniki vsako leto pripravimo Koledar pohodov za naslednje leto. V koledarju sta mesečno predvidena dva pohoda, ki jih potem izvedemo po predvidenem planu glede na vremenske razmere. V planu so vključeni pohodi različnih zahtevnosti, od tistih lažjih, ki so namenjeni manj izkušenim planincem, do zahtevnejših in zelo zahtevnih pohodov, primernih za bolj izkušene planince. Lahko rečemo, da se najde za vsakogar nekaj. Večina pohodov je enodnevnih, nekaj pohodov v letu je običajno tudi dvodnevnih. Vsaj enkrat na leto poskušamo organizirati tudi več dnevni tabor doma ali v tujini (Dolomiti – v letu 2013, Izlet v Švico je v letu 2014 zaradi slabega vremena odpadel).

V koledarju je med drugim vsako leto vključenih tudi nekaj že tradicionalnih pohodov, in sicer:

Spominski pohod Milana Šinkovca

Kot že ime samo pove je pohod organiziran v spomin na pokojnega prvega predsednika Planinskega društva Komenda Milana Šinkovca. Milan Šinkovec je bil glavni pobudnik in organizator planinstva v Komendi. Na njegovo pobudo so komendski planinci ustanovili svojo sekcijo v okviru PD Kamnik, kasneje pa še svoje planinsko društvo.

Bil je dolgoletni predsednik Planinske sekcije Komenda (od 1992 do 1997), ki je spadala pod PD Kamnik, nato pa predsednik Planinskega društva Komenda (od 1997 do 2001). Milan je kot duhovni vodja in mentor v začetnih letih delovanja društva okrog sebe zbral 580 članic in članov. Tisoč in več jih je bilo vsako leto na pohodih v hribe.

Z njemu svojevrstno zagnanostjo je preko Šenturške gore označil našo prvo planinsko pot na Krvavec in kasneje zasnoval celotno Komendsko planinsko pot. Bil je duša priprav transverzale Komendska planinska pot. Danes ima društvo urejenih in vzorno opremljenih preko 50 kilometrov planinskih poti.

Bil je tudi glavni pobudnik in idejni vodja, da so si komendski planinci postavili svoj planinski dom.

Pohod je organiziran vsako leto 2. maja, na dan ko je bila tudi uradno odprta Komendska planinska pot. Milanu Šinkovcu v spomin pa se vsakič podamo po območju, kjer poteka Komendska planinska pot.

Izlet v neznano

Vsako leto, ob zaključku sezone, organiziramo Izlet v neznano. Prvi je bil že leta 1992. V letu 2014 je bil tako organiziran že 22. izlet v neznano.

Izlet v neznano je vsako leto zelo dobro obiskan. Vodniki vedno pripravimo zanimiv program. Kak krajši pohod združimo z ogledom naravnih, kulturnih ali zgodovinskih zanimivosti Slovenije. Druženje oz. izlet običajno zaključimo z večerjo na Planinskem domu. Kar pa je najbolj zanimivo, odpravimo se v »Neznano«. Udeleženci do konca ne vedo kam se gre in se pustijo presenetiti.

Pohod na Sv. Ambrož pod Krvavcem – zahvalna maša za varen korak in v spomin na pokojne planince

Vsako leto drugo nedeljo v novembru organiziramo pohod na Sv. Ambrož pod Krvavcem, kjer se udeležimo maše v zahvalo za varno hojo v gore in v spomin na pokojne planince. Sv. Ambrož pod Krvavcem se nahaja na nadmorski višini 1.078 m in sodi v okvir Komendske planinske poti.

Polnočnica na Šenturški Gori

Na sveti večer organiziramo pohod iz Jurčkove Dobrave na Šenturško goro (666 m). V tamkajšnji cerkvi Sv. Urha se udeležimo polnočnice, po maši naredimo še krajši postanek v gostilni Pavlin in se nato skupaj odpravimo nazaj v dolino.

Obveščanje o pohodih

Vsak član PD Komenda prejme plan pohodov ob plačilu članarine, lahko pa si ga ogleda tudi na naši spletni strani. Informacijo o tem, kdaj bo posamezen pohod izveden oziroma vabilo na pohod, posredujemo svojim članom preko elektronskega naslova (tistim, ki ste dovolili ta način obveščanja), vabilo objavimo na spletni strani ter razobesimo plakate na različnih lokacijah (Planinski dom Komenda, v oglasni vitrini v središču Komende, v gostilni Marička v Zalogu).

V vabilu vedno napišemo kam se gre, kakšna je zahtevnost pohoda, potrebna oprema, koliko ur je predvidene hoje, kdo vodi pohod ipd. Vse dodatne informacije pa vedno lahko dobite pri vodniku, ki vodi pohod.

Za ažurne informacije o datumih pohodov spremljajte spletno stran PD Komenda ali se naročite na prejemanje informacij na vaš elektronski naslov.