Izlet v neznano, 07.11.2015

Člani PD Komenda smo se v soboto, 7. novembra 2015 odpravili na Izlet v neznano. Zbralo se nas je kar 59. Letošnji izlet v neznano je organiziral vodnik Milan Šinkovec.
Izpred Planinskega doma na Podborštu smo se odpravili ob 8. uri zjutraj. Vodnik Milan nam je tokrat že takoj ob štartu povedal kam se gre. Odpravili smo se na Koroško, v Avstrijo.
Naš prvi cilj je bil obisk Marije na Otoku (nem.: Maria Wörth) ob Vrbskem jezeru. Danes je sicer otok zaradi znižanja jezerske gladine povezan z bregom, vendar se je ime ohranilo še iz časov, ko ga je obkrožala voda. Na Otoku smo si ogledali priljubljeno romarsko gotsko cerkev Svetih Primoža in Felicijana. Cerkev je bila prvič v pisnih virih omenjena leta 894 kot Marija Verd oziroma slovensko Marija na Otoku. V njej se nahajajo relikvije mučencev sv. Primoža in sv. Felicijana, njeno lepoto pa poudarja baročna oprema ter dragocen Marijin kip. Ogledali smo si tudi Zimsko cerkev, ki je bila zgrajena kot kapela ob glavni semeniščni cerkvi. Je manjša, obdana s pokopališčem in zidom in zgrajena v stilu zgodnje srednjeveških cerkva.
Naš naslednji cilj je bil vzpon na Piramido (nem.: Pyramidenkogel), najvišji leseni razgledni stolp na svetu. Najvišja od treh razglednih teras je na višini 83 metrov. Stolp se ponaša tudi z najvišjim pokritim toboganom v Evropi. Na stolp so se nekateri povzpeli peš, večina pa z dvigalom. Z vrha stolpa je čudovit razgled na Vrbsko jezero in Celovec na eni strani ter Hodišče in hodiška jezera ter Karavanke na drugi strani. No, za res čudovit razgled, se moramo zahvaliti tudi lepemu vremenu. S stolpa smo se nekateri, bolj pogumni, spustili po toboganu, ostali pa so se odpravili peš ali z dvigalom.
Sledil je krajši postanek z malico, nato pa smo se odpravili v Sveče (nem.: Suetschach), majhno vas, ki leži ob Dravi pod Karavankami, med Celovcem in Beljakom. V Svečah smo si ogledali kovaški muzej in delavnico. Tamkajšnji kovači so nas prijazno sprejeli in pogostili, ter nam pokazali kako nastajajo kovaški izdelki. Nekateri od nas so se tudi preizkusili v kovanju žebljev. Druga skupina se je v tem času odpravila še na ogled kulturnega parka, kjer so postavljeni doprsni kipi znamenitih koroških kulturnih delavcev.
V poznih popoldanskih urah smo se odpravili nazaj proti Sloveniji in izlet zaključili z večerjo v Planinskem domu, kjer smo strnili vtise in zaključili z ugotovitvijo, da smo se imeli lepo.

Besedilo: Martina Barle; Fotografije: Martina Barle