Martinovanje in salamijada, 13.11.2015

Prišel je čas, ko nas je vinska trta nagradila za ves naš trud med letom. Tako kot po vsej Sloveniji, na pobudo Škrjančkov , že peto leto praznujemo martinovanje v Okrepčevalnici Marička v Zalogu, kjer se s krstom spremeni mošt v mlado vino. Po krstu pride najslajše, ko s pokušino ocenjujemo kako se je posrečilo vino posameznim vinogradnikom.

Letos je bila narava radodarna s soncem in ugodnim vremenom, tako da smo pridelali zelo dobra vina. Znanje za pridelavo vina pa smo pridobili od naših prijateljev, ki imajo vinograde na vinogradnih področjih po Sloveniji, ter izkušnje s pridelovanjem vin.

Marsikdo ima doma nasajeno trto in grozdja ne morejo vsega pojesti in predelati v sok, zato smo si zamislili, zakaj ne bi od viška grozdja naredili vino. In ko smo videli, da nam je kar uspelo, nas je sedaj vsako leto več.

Vino smo pridelali iz trte jurke in izabele, dober okus in barvo pa dasta šmarnica in kvinton.
Vinu seveda damo tudi imena kot so Brajdnik, Zavoški Matija, Škarfnik.

Za pijačo tako za Martinovo poskrbimo vinogradniki, da pa ne bi bili lačni, nam okoliški predelovalci mesnin dajo v pokušino svoje izdelke.