Slemenova špica, 20.10.2018

Prvi planinski pohod v šolskem letu 2018/2019 je bil hkrati tudi spominski pohod na našo dolgoletno mentorico Jožico Uršič. Udeležilo se ga je 25 pohodnikov, med njimi tudi nekdanji člani planinskega krožka, sedaj že srednješolci, in njihovi starši. Naš tokratni cilj je bil Slemenova špica nad Vršičem. Izpred Športne dvorane v Komendi smo se ob 8. uri podali z osebnimi avtomobili na Vršič, kjer smo v bližini Erjavčeve koče parkirali. V sončnem jutru smo se z novim vodnikom Borutom na čelu podali v prvo strmino in že kmalu nas je pošteno ogrelo. Pot do Slemena in naprej do Slemenove špice je potekla brez težav. Po slabih dveh urah hoje smo že uživali na vrhu v prekrasnem pogledu na okoliške vrhove. V dolini pred nami pa so zdaj še samevale planinške skakalnice. Vodnik Janez nam je prijazno razložil, kateri vrhovi se dvigajo okoli nas. Na Slemenu smo si privoščili počitek na toplem jesenskem soncu in se sladkali ob dobrotah našega vodnika ter sproščujočem pogovoru. Seveda ni manjkalo fotografiranje z Jalovcem v ozadju (je bila kar »gužva«, da si prišel na vrsto).
Tudi pot navzdol je minila brez težav. Planincev, ki so si izbrali isti cilj sobotne ture, je bilo zelo veliko, zato je bilo potrebno tudi nekoliko strpnosti in potrpežljivosti pri hoji, saj smo morali hoditi v gosjem redu, eden za drugim…
Pohod smo še malo »podaljšali«, saj smo se k Erjavčevi koči vrnili mimo Tičarjevega doma in Poštarskega doma po »stari vršiški« cesti.
Spominski pohod je bil krasen, obujali smo lepe spomine na pohode, ki smo jih naredili skupaj z Jožico. Sicer pa ne mine pohod, da se naše mentorice ne bi spomnili, tako da Jožica je prav na vsakem pohodu z nami…
Tudi naš novi vodnik Borut je uspešno preživel uvodno turo s šolarji in njihovimi starši. Veseli smo, da nas bo letos spremljal pri osvajanju novih planinskih ciljev. Hvala tudi vodniku Janezu za spremstvo in zelo poučne razlage ob pogledu na vrhove v Julijskih Alpah in Karavankah.

 

Besedilo: Romana Ravnikar; Fotografije: Borut Kavčič