Vipava, 15.10.2016

V nedeljo 15.10.2016 smo se člani športnoplezalnega odseka Komenda odločili izkoristiti še zadnje tople sončne žarke ter se podali na plezalni izlet na Primorsko. V jutranjih urah smo krenili iz Komende, v Ljubljani pobrali organizatorja izleta ter se podali na pot. Ker brez jutranje kavice seveda ne gre, smo naredili kratek počitek na postajališču Lom, kjer sta se nam pridružila še 2 plezalca. Po okrepčilu je sledila približno eno ura vožnje do prelepega plezališča Vipava. Nekaj minut vožnje od avtoceste smo na parkirišču parkirali avtomobile, vzeli opremo ter se naprej, proti s soncem osvetljenim stenam podali peš.

Med približno 15 minutno hojo smo lahko opazili veliko sektorjev na katerih bi lahko plezali, ampak ne! Naš cilj je bil sektor Pikapolonica, ki ima veliko število smeri raznolikih težavnosti, tako, da je lahko vsak od udeležencev našel sebi primerno zahtevnost. Ko smo prispeli do sektorja je tam svoje plezalne veščine že preizkušalo nekaj ljudi, zato smo se morali porazdeliti preko celega sektorja. Čeprav je bilo plezališče zelo dobro označeno s smermi smo si pri izbiri le teh pomagali s plezalnim vodničkom. Nadeli smo si plezalne pasove, pripeli komplete, razvezali vrv, nadeli plezalne čeveljce ter se podali v steno. Smeri so bile dolge od 15 do 25 metrov, težavnosti od 4b do 6b. Vse smeri so bile obrnjene proti Vipavski dolini tako, da je bil razgled na vrhu preplezane smeri veličasten in odlična motivacija ali pa nagrada za osvojene izzive. Tekom celega dneva se nam je vedno bolj dozdevalo zakaj ima ta sektor ime Pikapolonica. Toliko teh malih živalic na enem mestu ni videl še nihče od nas. Po približno šestih urah plezanja smo opremo pospravili ter se odpravili nazaj proti domu.

Plezalnega dneva seveda ne moremo zaključiti brez skupinske fotografije, druženja ob pijači, debatiranja o današnjem dnevu ter o tem, kdaj bomo zopet prišli nazaj v plezališče Vipava in se preizkusili še v ostalih sektorjih in smereh.

Plezajte!

Besedilo: Klemen Stoševski, ŠPO Komenda